Wat

Elk kind wil het van nature goed doen en “gewoon” zijn. Als een kind lastig gedrag laat zien, is dat geen onwil, maar onmacht. Ook jijzelf doet je best om een zo goed mogelijke ouder of leerkracht te zijn en te stimuleren dat je kinderen of leerlingen zich optimaal ontwikkelen.

Soms zoek je hierbij als ouder of leerkracht houvast, zodat jij de kinderen dat houvast ook kunt geven. Ecce! biedt dit op een manier die past bij jouw stijl en eigenheid, en rekening houdend met individuele kinderen.

Vroegtijdige ondersteuning bij vragen rondom opgroeien en ouder-/leraarschap, kan problemen in een later stadium voorkomen.

Een mooie bijkomstigheid van Marte Meo-coaching is – hoe gek dat ook klinkt – dat het geen extra tijd kost maar juist tijd bespaart. Je zult namelijk minder strijd met je kinderen of leerlingen ervaren. In plaats daarvan ontstaat er meer zelfstandigheid en samenwerking. Marte Meo kan overbelasting en burn-out voorkomen!

De essentie van Marte Meo coaching in een notendop:

  • Met Marte Meo wordt jouw innerlijke krachtbron en die van jouw kind of leerling weer zichtbaar.
  • De feedback is positief. Bij negatieve feedback produceert ons brein stresshormonen, we worden angstig. Concentreren wordt dan moeilijker en de feedback blijft daardoor slecht hangen. Maar als we inzoomen op wat we goed doen, komt er dopamine vrij. Dopamine geeft ons een goed gevoel. En dat bevordert groei en het aanleren van nieuwe vaardigheden.
  • Marte Meo gaat niet over trainen van gedrag, of over opvoed- of klassenregels. Die zijn aan jou. Wel over het werkelijk zien van kinderen en hun behoeften. En over wat jij daarin kunt betekenen. 
  • Ik werk vanuit het heden en de toekomst (kindertherapeut: verleden, heden, toekomst)
  • Ik werk oplossingsgericht (kindertherapeut: probleem- en/of oplossingsgericht)
  • Ik werk met jullie (ouders/leerkrachten), niet met kinderen zelf. Ik leer je hoe je hen zelf kunt ondersteunen

Je hoeft alleen te leren wat je nodig hebt. Ik sluit aan op wat je van nature al goed doet. Meestal is een coachingstraject dan ook kortdurend.

Voor een video-impressie van een door Ecce! uitgevoerd coachingstraject: klik hieronder eerst op film 1 en dan op film 2.