Blogberichten

DEMOFILM: DE TRUC ZIT ‘M IN DE NATUUR

film marte meo elementenBij Marte Meo kijken we naar waar het in de natuurlijke ontwikkeling van kinderen in essentie om gaat. Deze essentiële elementen noemen we Marte Meo elementen. Door aandacht te geven aan deze elementen, kunnen kinderen met zelfvertrouwen en respect naar hun omgeving opgroeien. Hierna noem ik de 5 belangrijkste. Er zijn er nog véél meer, er valt nog véél meer over zeggen, en bovendien lopen ze in elkaar over.

De vijf basiselementen

  1. opmerkzaam wachten op, volgen van, en benoemen van initiatieven van je kind. Initiatief = alles wat je kind zegt, doet, voelt, wil of denkt. Benoemen begint altijd met “jij”. Bijvoorbeeld: “je maakt de toren hoger”, of “jij bent boos dat de toren omvalt”. Je kind voelt zich gezien en het vergroot zijn basisvertrouwen.
  2. benoemen van je eigen initiatieven. Bijvoorbeeld: “ik ga even naar de WC”, of “nu maak ik je haren nat”, of “ik denk even na”. Daarmee bied je je kind voorspelbaarheid, veiligheid en vertrouwen.
  3. beurten maken over hetzelfde onderwerp. Bijvoorbeeld: “ik heb koude voeten”. “Jij hebt koude voeten, hoe komt dat?” “Door de storm!” “Door de storm?!” Kinderen leren ervan op hun beurt te wachten, en het vergroot hun concentratie, communicatieve vaardigheden en empathisch vermogen.
  4. positief leidinggeven: zeggen hoe je het hebben wilt, wat je kind kan doen. Maar ook het stap voor stap aanleren van handelingen, en indien nodig in stukken hakken – zoveel als moet, zo weinig als kan. Bijvoorbeeld: “eerst op je billen gaan zitten, dan je stoel aanschuiven”. Je biedt hiermee voorspelbaarheid, duidelijkheid en veiligheid en je kind leert het verloop van activiteiten verinnerlijken.
  5. positieve bevestiging, ofwel het waarderen van (de inspanningen van) je kind. Bijvoorbeeld: “je vond het spannend maar je deed het toch”. Het levert emotionele voeding op, je kind voelt “ik kan wat, ik ben OK, ik ben waardevol”, en het bevordert zijn zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

 

In plaats van tekst: demo-film

Dit zijn een hoop begrippen waar je het lang of kort over kunt hebben. Krachtiger werkt het om te zien wat ik ermee bedoel. Ik heb het geluk een gezin te kennen dat bereid was zich door mij te laten filmen. Het resultaat ervan mag ik met anderen delen. Bovenstaande 5 elementen (én meer) komen op prachtige wijze in beeld. Precies zoals de natuur het heeft bedoeld.

Neem contact met mij op om deelgenoot te worden van deze aansprekende en veelzeggende beelden en op deze manier kennis te maken met de kracht van Marte Meo. Zie met eigen ogen dat het niet gaat om trucjes of het ’trainen’ van gedrag maar om een zienswijze. Een zienswijze die kinderen, ouders en professionals in hun waarde laat, die hun eigen kracht uitlicht en vergroot. Op een bescheiden, ‘gewone’ (natuurlijke) manier.

Ik kan je de beelden laten zien in een 1 op 1 setting of voor een groep in de vorm van een presentatie.

Sociale media delen:

Comments are closed.