Blogberichten

PLAY IS THE HIGHEST FORM OF RESEARCH (EINSTEIN)

Een prachtig filmpje over het geheim van het Finse onderwijssucces. De kinderen krijgen er geen huiswerk, hebben de kortste schooldagen en -jaren van de westerse wereld, maar ze doen ’t het beste!

De filosofie erachter is dat kinderen kind moeten kunnen zijn, en moeten kunnen spelen, klimmen en klauteren. Hun brein heeft zo nu en dan ontspanning nodig. “When you just constantly work work work, then you stop learning”.

Ik schreef er al eerder over op mijn Marte Meo facebookpagina: als elk moment een leerervaring moet zijn, of als elk dagdeel wordt ingevuld met activiteiten, kan dat kinderen afsnijden van hun levensenergie en belemmeren dat ze in hun eigen ritme komen. En daar waar de aandacht van het kind is, ligt juist de kans om te leren. Door aan te sluiten bij waar het kind is, haal je hem als het ware op. De ideeën en wensen van de kinderen over de inrichting van het schoolplein van deze Finse school worden dan ook zeer serieus genomen.

Verder ontwikkelen kinderen juist in spel empathie en het ruimte geven aan de ideeën van anderen. Kinderen die deze ruimte krijgen, leren deze namelijk ook aan anderen te geven.

Een van de leraren in het filmpje vat het mooi samen: “we teach them to be happy, to respect others and to respect themselves”.

 

 

Sociale media delen:

Comments are closed.