Blogberichten

DE BESTE STUURLUI ZITTEN OP HUN HANDEN

samen spelenLeuk hè, samen spelen met je zoon? Je weer even heel erg jong voelen? Het grootste zandkasteel van de héle wereld bouwen?

Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar pas op dat niet jij steeds het initiatief neemt. Kinderen hebben het nodig om zelf initiatieven te kunnen ontplooien, en dat deze waargenomen en benoemd worden, in plaats van overgenomen.

“Ah, je vult nog een emmer met zand”

Wauw, dat is al toren nummer 3”. “En nog eentje, oei… die valt om”. “Jij denkt, ik maak die ene toren nog een stukje hoger”. “Je rilt, je hebt het koud”. Zo voelt je zoon dat je hem ziet en dat je met je aandacht bij hem bent.

Minder handig is: “Wacht maar, ik doe het wel”. “Oh pas op, zo gaat’ie stuk”! “Nee dat past niet, die moet daar”. “Even wachten, ja we gaan zo naar huis, maar ik wil eerst die andere kant nog ophogen”.

In vrij spel heeft het kind de leiding. En jij? Jij zit op je handen! Als het gaat om samen spelen, is jouw kind de directeur.

Zo stimuleer je kinderen in hun taalontwikkeling, en krijgen ze woorden voor hun handelen, denken en voelen.  En ze leren om op hun eigen initiatieven, op zichzelf te vertrouwen.

En als hij later groot is, dan maak je er dán toch gewoon een wedstrijdje van? 😉

Sociale media delen:

Comments are closed.